aalkat_print_icon.gif

Uddannelse i centrum

Nyhed

13.03.2019

En god dag på Nordsøen Oceanarium


Efter en god morgenmad på skolen kørte 1.w med deres to lærere Mette Munkhaus og Henrik Villesen til Hirtshals, nærmere bestemt Nordsøen Oceanarium - et sted, som er kendt fra den danske film ”Klumpfisken.”

Dagens program startede med et foredrag om dyrs adfærd. På hjemmesiden lyder det ”.. grundlæggende indføring i og forståelse for begreberne i adfærdsbiologien. Gennem en kombination af teoretisk undervisning og praktisk arbejde indføres eleverne i emner som social kontra solitær adfærd, drifter, instinkter, motivation, medfødt adfærd, indlæring, energiøkonomi og evolution. I den praktiske del arbejder eleverne med observationer af sæler og krabber, og forløbet slutter med studier af stimeadfærd i Oceanariet.”

Foredraget var passende teoritungt, men det hjalp undervejs, at vi sad ved nogle store vandkar med krabber, som vi kunne iagttage under fodring og udsat for forskellige stressbelastninger.

Derefter handlede det om Oceanariets sælbestand. Vi lærte blandt andet, at sæler kan huske et dårligt måltid af små, magre sild flere måneder efter at have indtaget dem - hukommelsen ligger lagret, bogstavelig talt i sælens spæklag - med måneders forsinkelse vil sælerne ikke være motiveret og dermed heller ikke sultne efter sild.

Efter frokost var det tid for mødet med stedets store trækplaster, de to klumpfisk (Mola mola), som vi så fodret i Oceanariets gigantiske akvarium af en biolog, der var neddykket sammen med alle hajerne, makrellerne og rokkerne og mange flere.

 

En god dag på opleveren for elever og lærere!