aalkat_print_icon.gif

Uddannelse i centrum

Nyhed

12.10.2018

Fantastisk fysiktur, fantastiske elever og fantastisk efterårsvejr


Årets frivillige studietur med fysikklubben, Schrödingers Kat, gik med 30 elever til Lund i Sverige. Der har i år været rigtig flot opbakning fra eleverne, som kommer fra 10 forskellige STX- og HF-klasser. Der har fra turens begyndelse været et fantastisk sammenhold på tværs af årgang og klasser, hvilket bare gør turen ekstra god.

Onsdag morgen tog vi fra Aalborg. Vi stod af i Høje Tåstrup, hvor vi besøgte Danfysik, der producerer udstyr til blandt andet de forskningsfaciliteter, vi besøgte torsdag og fredag.

Torsdag formiddag var vi kulturelle og besøgte Lund Domkirke, hvor især det store astronomiske ur inde i kirken tiltrak vores opmærksomhed. Om eftermiddagen slog vi tilbage på det naturvidenskabelige spor, hvor vi besøgte MAX IV, som er en af verdens største og mest avancerede synkrotron faciliteter. Her fik vi en rundvisning, der gav en god indsigt i fysikken bag eksperimenterne, og hvad det kræver at dyrke forskning på højeste niveau. Rundturen blev sluttet af med ros fra MAX IV’s personale til eleverne for de mange gode spørgsmål og store engagement. Rosen blev cementeret, da de, som det første hold nogensinde, fik lov at beholde sine ”visitor-badge”; dét var stort!

Fredag morgen besøgte vi ESS, som om få år ender med at blive verdens største neutron-facilitet. Det var imponerende at se byggeriet oppe fra ESS’s ”view-deck”, hvor de store proportioner gjorde indtryk, så man får trods alt noget for de 14 milliarder kr. byggeriet koster! På den teoretiske side var det spændende at høre om, hvordan denne flere 100m store maskine kan supplere forskningen på MAX IV.

Turen bød selvsagt på mange spændende oplevelser, og da vejret oven i købet var næsten lige så fantastisk som eleverne, så kan turen ikke blive andet end uforglemmelig. Vi håber, at næste års tur når samme højder.